Tikroji šokolado fondiu istorija

934 Komentarų nėra

Iš kur atsirado šokolado fondiu? Kartais gali būti sunku atsekti tikrąją įmantraus patiekalo arba gėrimo, pavyzdžiui, airiškos kavos arba Singapūro slingo, kilmę. Taigi kai kas nors paklausia: „Iš kur atsirado šokolado fondiu?“, vienas malonumas parodyti pirštu ir užtikrintai išrėžti „Štai čia“. Šiuo atveju pirštu rodoma vieta – Niujorko restoranas vadinamas „Chalet Suisse“.

[avatar user=“sokoladas“ size=“thumbnail“ align=“left“ link=“http://www.sokoladomeistrai.lt“ target=“_blank“] Šis restoranas (paprastai klaidingai rašomas interneto tinklalapiuose kaip „Chalet Swiss“ ir kartais painiojamas su Šiaurės Amerikos restoranų tinklu „Swiss Chalet“) iš pradžių nuo 1940-ųjų pabaigos iki 60-ųjų vidurio buvo įkurtas 45 West 52-oje gatvėje Manhetene. Tada 1966 metais jis buvo perkeltas į 6 East 48-ąją gatvę, kur jis išliko iki 1980-ųjų pabaigos: ilga gyvavimo trukmė bet kokiam Amerikos miesto restoranui, ir bet kokiam įsikūrusiam Manhetene, praktiškai geologinio amžiaus atitikmuo. Jo savininkas – iš pradžių, senuoju adresu, jo vyriausiasis virėjas, o vėliau ir virėjas-globėjas – buvo šveicarų kilmės ponas vardu Konrad Egli, arba (savo draugams ir dažnai svečiams) tiesiog Konni.

Chalet Suisse buvo tokia vieta, kuri įkvėpė tylų, bet stiprų ištikimybės jausmą tarp niujorkiečių, kurie apie ją žinojo. Virėjas-šviesulys Jean Georges ir tokie išpuoselėto maisto rašytojai kaip William Grimes ir Mimi Sheraton, kurie restoraną vadino „visiškai vykusiu“, vis dar prisimena jį su meile. Nuo pat pradžių Chalet buvo žinomas kaip vieta, kurioje buvo gerbiamos kulinarijos tradicijos, kaip ir galima spręsti iš pavadinimo: pastovus, patikimas Šveicarijos regiono maistas, rūpestingai paruoštas, naudojant tik pačius geriausius ingredientus. James Beard rašė apie šią vietą su susižavėjimu, o Konni tuo metu buvo ten tik vyriausiasis virėjas.

Kažkuriuo metu tarp 50-ųjų pabaigos ir 60-ųjų pradžios, Konni išpirko restoraną iš ankstesnių savininkų, Alfred ir Clara Baertschi, ir tapo Chalet Suisse savininku-valdytoju. Jis greitai įrodė esąs novatorius ne tik maisto srityje: jis buvo vienas iš pirmųjų restoranų valdytojų Niujorke, kuris įrengė oro kondicionierius; tai buvo žingsnis, davęs staigų postūmį jo verslui karštomis Niujorko vasaromis. Konni taip pat nebijojo keisti ar išbandyti naujus dalykus kalbant apie visus iš esmės konservatyvios prigimties maisto patiekalus Chalet restorane. Artėjant restorano perkėlimui į naują vietą penkiasdešimtajame aveniu 60-ųjų viduryje, Konni matyt pradėjo svarstyti, kokius naujus elementus jis galėtų įtraukti į meniu, siekdamas sukelti šurmulį dėl naujai atidaromo restorano.

Tikroji šokolado fondiu istorija: Chalet Suisse - salės vadybininkė Elisabeth Egli, vyriausiasis šefas Dietmar Schlüter, barmenas Ismael, savininkas Konrad Egli

Tikroji šokolado fondiu istorija: Chalet Suisse – salės vadybininkė Elisabeth Egli, vyriausiasis šefas Dietmar Schlüter, barmenas Ismael, savininkas Konrad Egli

Taip jau nutiko, kad visai netoli naujosios vietos – per vieną kvartalą į šiaurę penkiasdešimtajame aveniu, ties 49-tosios gatvės kampu – buvo Šveicarijos centras, kuriame buvo įsikūręs (kartu su nacionaline aviakompanija Swissair ir Šveicarijos banku UBS) Šveicarijos nacionalinio turizmo biuro filialas Niujorke. Lankydamasis Šveicarijos centre Konni buvo supažindintas su visuomenės informavimo ir reklamos atstove, panele Beverly Allen. (Geriausiai žinomas šaltinis, patvirtinantis šį susitikimą, greičiausiai buvo Nika Standen Hazelton, Šveicarijos rašytojos, valgių gaminimo knyga. Nika restorano pavadinimą vartojo atbulai ir netinkama kalba, bet ji bent jau rašė tinkamu laiku.)

Pasirodo, panelė Allen dirbo kartu su Šveicarijos nacionaliniu turizmo biuru bei Šveicarijos įkurta šokolado bendrove ir reklamavo įdomų naują produktą kaip tik tuo metu gabenamą į JAV iš Šveicarijos – keistos formos šokolado ir nugos plytelę, kurią buvo galima sulaužyti į atskirus gabaliukus, primenančius stilizuotus kalnelius. Toks skanėstas buvo vadinamas Toblerone, o panelė Allen ir šokolado kūrėjai ieškojo būdų pristatyti jį  su trenksmu JAV rinkai. Po neilgų svarstymų, Konni šovė į galvą mintis panaudoti naują produktą kažkam tiek pat naujam ir įdomiam: saldumynų fondiu.

Kategorija: Konditerija

Apie autorių

Nuo 2003 metų „Šokolado meistrai“ gamina ir prekiauja laiko patikrintais ir pirkėjų pamėgtais ypatingo skonio konditerijos produktais, pradedant nekaltais tradiciniais naminiais sausainiais ir baigiant nuodėmingai gundančiais aukščiausios kokybės šokolado gaminiais. Taip pat įvairių kraštų kava, arbata, džiovintais vaisiais bei įvairiais aksesuarais: arbatinukais, puodeliais, arbatos dėžutėmis ir kitais mielais mažmožiais.

Parašykite komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus atskleistas. Privalomi laukeliai pažymėti žvaigždute (*)

Žmogus yra tuo, kuo jis tiki.

Antonas Čechovas